Välj en sida

Kunskapstips Excel och Office

Tips för dig som vill bli effektivare och få mer gjort vid datorn.

Gör du bort dig vid presentationer? – 10 vanliga PowerPoint-misstag

Har du också sett usla talare? Oförberedda. Mumlar. Pratar för fort. Kan inte använda hjälpmedlen.

Publiken frågar sig när eländet ska ta slut. Eller somnar. Är det du?

PowerPoint är otroligt kraftfullt. Men fel använt slår det tillbaka. Talaren tappar auktoritet. Budskapet når inte fram. Här är 10 vanliga misstag i PowerPoint – och hur du undviker dem!

1. Bilderna = presentationen

Dina bilder är ett hjälpmedel, inte själva presentationen. Om hela din presentation står skriven på dina bilder – varför behöver de dig? Syftet med bilderna är att förstärka budskapet, inte ersätta talaren.

2. Talaren talar till skärmen

Tala till publiken, inte till skärmen! Det blir lättare när du kan ditt ämne och inte behöver läsa på skärmen.

3. För många bilder

Håll uppe publikens intresse genom att hålla ner antalet bilder till ett minimum. Du – inte bildspelet – ska vara stjärnan. Skippa bilder som inte förstärker ditt budskap.

4. För mycket text

När publiken måste anstränga sig för att hinna läsa, slutar de lyssna på dig. Sträva efter 3-4 punkter per bild och 3-4 ord per punkt.

5. För liten text

Typsnittet är för litet så att det inte går att läsa. Särskilt inte längst bak.

6. Hafsigt utseende.

Ovanliga färgkombinationer tar fokus från budskapet. Gör texten inbjudande och lätt att läsa med behagliga färger och stor kontrast mellan text och bakgrund. Håll färgschemat konsekvent genom hela presentationen.

7. För lite grafik

Enkla grafer, cirkeldiagram och bilder är ett fantastiskt sätt att förstärka ditt budskap. Var uppmärksam på balansen mellan text och grafik. Titta igenom din presentation – går det att ersätta text med grafik?

8. För komplicerad grafik

Nyckeln till kraftfull grafik är enkelhet. Allt på din bild ska vara synligt från den bakre raden. Använd bara bilder, tabeller och diagram för att betona viktiga punkter i din presentation. Illustrera istället för att dekorera.

9. Menlösa animationer

Använd inte animationer för att spela ball. De kan användas om de hjälper publiken att förstå och minnas dina viktigaste budskap.

10. Teknikstrul

Publiken är redo. Du är redo. Och projektorn fungerar inte. Du brydde dig inte om att kolla upp det. Kontrollera all utrustning och öva på din presentation i förväg. Ta gärna med en extra projektorlampa. Lär dig dämpa rumsbelysningen.

LYCKA TILL MED DIN NYA VANA!